Der det er legemidler er det også farmasøyter
Kunde
Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene) er en fag- og profesjonsforening for farmasøyter. Foreningen er landsdekkende og organiserer størst andel av farmasøyter i Norge. Foreningen ble etablert 2. november 1858, og er landets eldste fagforening.
Mål
Målet med prosjektet var å inspirere organisasjonen til diskusjon om hvilke endringer som var ønskelig. Ved å invitere til en kreativ workshop der farmasøytene selv utformet scenarioene, ønsket vi å forankre funnene i organisasjonen. Dette var viktig, da scenarioene skal kunne brukes videre i Farmaceutenes strategiarbeid.
Kontekst
I et samfunn i endring er det naturlig å spørre seg hvordan arbeidslivet vil se ut i framtiden. Hvordan vil trender utvikle seg og hvordan vil for eksempel politiske og miljømessige endringsdrivere påvirke hvordan vi lever i morgen? Scenarioer blir ofte brukt i begynnelsen av en strategidiskusjon. Det er en måte å forstå hvordan ulike samfunnsdrivere kan utvikle seg og påvirke egen situasjon. Ved å forestille seg fremtiden, kan man også iverksette tiltak som kan bidra til at man har en proaktiv rolle i samfunnsutviklingen.
Tilnærming
Figur 1: Prosjektets fremgangsmåte
Prosjektet var planlagt i tre deler. Én forfase hvor vi identifiserte viktige drivere innenfor sammenhengen farmasøyter arbeider i, samt hvilke områder vi ønsket å utvikle scenarioer for. Én workshop hvor ulike aktører ble invitert inn til å være med på å utvikle scenarioene. Deretter, en etterfase hvor scenarioene fra workshopen ble analysert og bearbeidet.
Resultat
Gjennom arbeidet ble det identifisert fem mulige scenarioer, som ble presentert både som en gladhistorie og med en varseltrekant. Scenarioene ble formulert som følgende:
Farmasøyt i alle eller ingen ledd
Scenarioet forteller om farmasøyter i alle ledd i samfunnet, eller et døende yrke. I dag er farmasøytene synlige i apotekene, men i liten grad kjent ellers. Dette sier også noe om hvor tilgjengelig og nødvendig farmasøytenes kompetanse er, men også for andre beslutningstakere i systemet.
«Total care» eller «single care»
Scenarioet handler om hva som skal være drivende i utvikling av tjenestetilbudet til pasienten. Er det behovet til pasienten, ønsket om å bygge egen profesjon eller markedskrefter som skal være driveren?
I førersetet eller ikke med i bilen
Her beskrives endringene som kommer av den teknologiske utviklingen og hvordan farmasøytene skal forholde seg til denne. Skal de være en proaktive, eller skal de motsette seg en del av endringene? I hvilke av endringene vil det være viktig å ta den ene eller andre rollen?
Livslang eller ingen læring
Dette scenarioet har oppmerksomheten rettet mot viktigheten av kompetanseheving. Villigheten til å satse på livslang læring og oppgradering av systemer på arbeidsplassen vil også påvirke hva slags type kompetanse det er gunstig å ha på universitetene.
Bærekraftig eller ingen beredskap
Det siste valgte scenarioet setter sammen det å ha en legemiddelberedskap og egenproduksjon. I en beredskapssituasjon vil både legemidlene i seg selv, men også kompetansen på hvordan disse skal produseres være viktig. Skal man ha en bærekraftig beredskap, er det kanskje også nødvendig at man opprettholder produksjon. Skal denne opprettholdes, må man også i større grad satse på eksport.
Temaene som er reist i de fem ulike scenarioene vil henge sammen, og samlet sett er det et komplekst bilde med flere parametere. Noen av de parameterne som kan trekkes ut og brukes i en videre strategidiskusjon, er følgende:
Figur 2: Parametere som er viktige i den videre diskusjonen
Enkelte av parameterne er mest sannsynlig viktigere enn andre. Det vil i tiden fremover være sentralt å prioritere hvilke som er viktigst og gjennom dette få en god sammenheng i hvor man skal prioritere ressursene. Dette vil særlig være viktig under arbeidet med strategien Farmaceutene legger for fremtiden.
«Der det er legemidler, er det også farmasøyter» er tittelen på rapporten som ble skrevet etter prosjektet med Farmaceutene. Tittelen kom frem underveis i prosessen med å utvikle scenarioene og kan fungere som en ledestjerne i det videre arbeidet. Dette handler om å styrke pasientsikkerheten og å sikre god bruk av legemidler ved at man alltid har kompetansen til farmasøyter tilgjengelig. Ved at legemidler håndteres og brukes riktigere, vil man få en tryggere hverdag og økt folkehelse for enkeltpersoner og en bedre lønnsomhet for kommuner, helsevesen og samfunnet for øvrig.
Takk til vår kunde Farmaceutene for et spennende prosjekt!