KUNDE/MERKE
Fora Form AS, Ørsta

TYPE PROSESS
– Reposisjonering av merkevare
– Synkronisering av merkevare og innovasjon


ANTALL INTERVJU
12 intervjuer
4 workshops

RESULTAT
– Merkevareplattform
– Produkt- og porteføljestrategi
– Aksjonsplan

Brand Valley har et unikt perspektiv. De kombinerer akademisk bakgrunn med en praktisk tilnærming og klarer å sette produktet i et merkevareperspektiv. De har muliggjort et samarbeid mellom flere ulike personer, og dette har gitt veldig gode innspill i utviklingen.
— Pål Eid-Hviding, Markedsføringsdirektør, Fora Form

IMG_0145.jpg
ForaForm_Ambisjonsseminar3_BrandValley.jpg
2017-11-03 10.21.42.jpg

TRANSFORMASJON AV ORGANISASJONEN GJENNOM MERKEVAREDESIGN

Kunde

Fora Form ble grunnlagt i 1929 og er en av Norges ledende leverandører av stoler, sittegrupper og bord for kontraktsmarkedet. Deres grunnleggende filosofi er å skape et sosialt arbeidsmiljø gjennom å samarbeide med innovative skandinaviske designere.

Mål

Fora Form henvendte seg til Brand Valley for en transformasjon av merkevaren som skulle være retningsgivende for selskapet og produktporteføljen. Målet var å forbedre synligheten og markedsandelen internasjonalt, samtidig som man styrket merkevaren og designet internt. Prosjektet ble støttet av Innovasjon Norge.

Kontekst

Det er flere ledende merker innen kontraktsmarkedet for møbler. I Norge opplever man økt konkurranse i dette markedet. Bærekraft er en viktig samfunnsdriver. Bransjen kan forvente behov for en større transformasjon av organisasjonene, drevet av sirkulær økonomi og lavere forbruk av nye produkter. Kontorlokaler endrer seg i retning av aktivitetsbasert arbeid og mindre formelle settinger. Alle disse endringene gir Fora Form nye muligheter, men utfordrer også firmaet siden en enkelt møbelprodusent ikke kan løse alle disse utfordringene alene.

Tilnærming

Brand Valleys kart over drivere

Brand Valleys kart over drivere

Brand Valleys kart over drivere var utgangspunktet for prosjektet. Hva organisasjonen står for skulle lede aktivitetene som utføres, samt hvordan de forholder seg til eksterne og interne endringer. Det er derfor viktig å kartlegge driverne ut fra forskjellige perspektiver, i tillegg til posisjonering av den eksisterende merkevaren, for å ta opplyste avgjørelser om hva merkevaren skal innebære i fremtiden og hvordan man skal oppnå disse endringene.

I den første fasen ble det foretatt en kartlegging av de valgte perspektivene ved å utføre en dyptgående konkurrentanalyse og ansikt-til-ansikt-intervjuer med ansatte, designere, interiørarkitekter og forhandlere. I tillegg kartla vi ulike samfunns- og markedsdrivere. Intervjuene var viktige for å oppnå større innsikt i historikk, nåsituasjonen og forbedringsmuligheter. Parallelt med intervjuene ble det utført en porteføljeanalyse av eksisterende produkter for å dekomponere den eksisterende merkevaren.

Merkevaredesign og innovasjon som prosess

Merkevaredesign og innovasjon som prosess

I Brand Valleys tilnærming tilpasser vi merkevaredesign til innovasjonsprosessen fra starten av. Fordelen med dette er å skape sammenheng gjennom hele verdikjeden, fra idé til bruk – og gjenbruk. Dermed frigjør vi merkevaren fra å være et rent markedsføringsverktøy til å bli retningsgivende for hele organisasjonen.

En ambisjons-workshop ble utført sammen med både ledelsen og de ansatte, der vi engasjerte hele organisasjonen i å designe mulige retninger for merkevaren. Tilnærmingen var basert på den kreative fleksibiliteten i designtenkning og samarbeid. Vi har tro på viktigheten av å få alle perspektiver på bordet for å finne en felles tråd, og for å skape et inspirerende mål som hele organisasjonen kan stå bak.

Funnene fra intervjuene, alle workshopene og forskningen ble kombinert med innsikten vi fikk gjennom ambisjons-workshopen, og dette ble så tatt med til neste nivå for videre analyse. Forskjellige roller som Fora Form kan ta, ble utforsket via merkevarekonsepter og diskutert videre i en posisjonerings-workshop der den ønskede posisjoneringen ble kartlagt.

Resultat

Det endelige resultatet av flere runder med intervjuer, workshops, forskning og design over hele elleve måneder endte med en aksjonsplan som omfattet merkevareplattformen og produktstrategien som påvirket hele organisasjonen. Fora Forms kjerne er, som det fremgår av navnet: «Former som skaper interaksjon og hyggelige fora». Samarbeidet og interaksjonen med ledende nordiske designere dannet grunnlaget for å skape disse interaktive foraene. Bærekraft ble sett på som en av byggesteinene, og selskapet vil fortsette å investere i sertifiseringer som kan kommunisere dette.

Aksjonsplanen ble implementert og førte til strategiske endringer i organisasjonen, inklusive å dele produkt- og merkevareledelse i to ulike roller og opprettelse av en merkevareavdeling, for første gang i selskapets historie.

Vi takker vår kunde Fora Form for et spennende prosjekt!




Fora Forms byggeklosser for merkevarebygging

Fora Forms byggeklosser for merkevarebygging

 

Andre prosjekter for Fora Form:

  • Produktstrategi (juni 2018)