KUNDE
Sparebanken Møre
PROSESSTYPE
– Designtenkning
RESULTAT
– Kompetanseprogrammet NÆRINGSTEFT
– Styrket innovasjonskultur i banken
– Forankring mellom bank og lokalt næringsliv
“Gjennom å bruke designtenking som metode fikk vi raskt oversikt over behovet, og dermed var det også lettere å finne løsningene. Den kontinuerlige prosessen med testing, evaluering og justeringer gjorde oss trygge på at det var både lov og lurt å prøve seg frem med ulike løsninger. Samtidig lærte vi at ikke alt trengte å være 110% klart før vi satte i gang. Dette var helt avgjørende for at vi kom raskt ut i markedet og fikk etablert oss før andre aktører kom på banen. Vi har også lært at både deltakere og mentorer setter pris på å få påvirke form og innhold i programmet. ”
Foto: Tone Molnes
merkevarebygging ved hjelp av designtenkning
Kunde
Sparebanken Møre er det ledende finanshuset i Møre og Romsdal og har 28 kontor fordelt på 24 av kommunene i fylket. Banken har over mange år bygget opp et stort kompetansemiljø i Møre og Romsdal relatert til person- og bedriftsmarkedet, samt aksje-, rente- og valutamarkedet.
Mål
Sparebanken Møre ønsket å utvikle noe som ville hjelpe gründere i tidlig fase. De hadde en idé om et stipend, men visste ikke hva behovet til gründerne i området egentlig var. De ønsket å bruke muligheten å utvikle stipendordningen for å lære om designtekning på en praktisk «case». I tillegg ville de teste ut hvordan det var å arbeide i utvikling med eksterne personer fra industrien i en tidlig fase i prosjektet.
Kontekst
For å oppnå vekst i regionen er en avhengig av engasjerte enkeltpersoner som tørr å ta steget som innovatør og gründer. En slik satsning kan både være risikabel og utfordrende. Som lokalbank har Sparebank Møre en viktig oppgave i form av å bidra til utvikling i lokalsamfunnet på Nordvestlandet. Dette innebærer finansiering og støtte av lokale initiativ i samfunnet, slik at en gir initiativtakerne et sikkerhetsnett og en trygghet i sin satsning. I den forbindelse ønsket Sparebanken Møre å opprette et konsept som bidrar finansielt, men også gir noe mer til gründerne. Hva dette skulle være var ikke definert fra starten av prosjektet.
Tilnærming
Figur 1: Første utkast av NÆRINGSTEFT
I designtenkning ønsker man å identifisere brukere og deres behov tidlig i utviklingsprosessen. I denne prosessen valgte vi å invitere nøkkelaktører internt i banken og eksterne ildsjeler i lokalsamfunnet, for å lære mer om deres behov gjennom å utvikle sammen. Ved rekruttering eksternt ble det lagt vekt på å involvere personer som hadde kjennskap til målgruppen enten ved at de selv var gründere, eller at de hadde jobbet tett på gründere. På den måten ble det en gruppe som hadde ekspertisen om temaet og kunne gå direkte i gang med å identifisere behov og utvikle ut fra disse. Det var også med sentrale nøkkelaktører internt som var vesentlig for å få implementert konseptet.
Resultatet av den første workshopen var en skisse til kompetanseprogrammet NÆRINGSTEFT (Figur 1). Dette er et gründerstipend, men det er organisert som en kompetansereise hvor man bygger gründeres kompetanse, motivasjon og forretningsidé gjennom et halvt år. Mange gründerprosjekter deltar på regelmessige aktiviteter i kompetansereisen, og det kåres til slutt en vinner som får et stort stipend fra Sparebanken Møre.
Det ble fra begynnelsen lagt til grunn et tankesett om en kontinuerlig utvikling av programmet. NÆRINGSTEFT blir derfor, i tråd med designtenkning, redesignet hvert år med bakgrunn i gründernes erfaringer og behov som ble avdekket i foregående utgave av NÆRINGSTEFT. Ulike deltakere blir invitert til nye utviklingsamtaler og -workshops. På den måten har man en dynamisk utviklingsprosess hvor programmet blir mer og mer tilpasset gründernes behov for hvert år.
Resultat
Figur 2: Næringsteft 2019, Illustrasjon i tråd med SBMs profil er utført av Brand Valley i samarbeid med Jon Olav Eikenes.
I utviklingen av NÆRINGSTEFT har Sparebanken Møre tatt designtenkning som utviklingsprosess langt. Selve programmet er designet som et aktivt utviklingsløp hvor nøkkelaktører blir invitert inn til å komme med innspill og utvikle hele eller deler av prosessen. Partnerne er Converto, Kvale, Pir, Vest, Visma, NTNU, ProtoMore, Vindel, ÅKP som alle er sentrale i hele av prosessen.
Kompetanseprogrammet er i stadig utvikling. Det gjennomføres årlige utviklings- og evalueringsworkshops, i tillegg til en rekke andre aktiviteter for å utvikle programmet. I 2019 så programmet ut slik det er illustrert i figur 2.
Det å ha implementert en holdning til kontinuerlig utvikling var særlig viktig i 2020. NÆRINGSTEFT ble da igangsatt som vanlig høsten 2020, men ble for første gang lansert som en heldigital kompetansereise. Det skal bli spennende å se hvilke lærdommer som har blitt gjort, samt hva man ønsker å ta med seg av digitale verktøy, når man kan arrangere fysiske seminar igjen.
Figur 3: Den første workshopen hvor konseptet Næringsteft ble utviklet (23 juni 2017), Photo Linda Rafteseth Grimstad (SBM).
NÆRINGSTEFT har i løpet av få år utviklet seg til å være et av de sterkeste programmene som Sparebanken Møre har, og oppleves av gründerne som en genuin gavepakke. Dette gjelder både for gründerne som vinner og får stipendet til slutt, men også til flere av deltakerne som er med underveis i seminarrekken frem til vinneren kåres. Gjennom å bruke designtenkning som metode har banken lykkes med å skape en ny merkevare; NÆRINGSTEFT. Samtidig har banken styrket sitt omdømme blant gründere på Nordvestlandet gjennom å være nytenkende og skapende. I tillegg, bidrar satsningen til en viktig del av samfunnsbidraget som en sparebank har som sitt formål.
En av de større suksessene med prosjektet er at banken følger opp utviklingen av prosjektet gjennom egne designtenkningsworkshop og bruk av metodikken internt. Det vil si at arbeidet ikke bare har ledet til en ny tjeneste og merkevare, men at det også har ført til endringer av innovasjonskulturen hos Sparebanken Møre.
Linda Grimstad, prosjektleder i Sparebanken Møre, har sagt følgende om vår innflytelse på prosjektet:
“Vi blir stadig pushet på tankesett og arbeidsmåter, og Brand Valley bidrar med verdifull innsikt og kompetanse i selve prosjektet i tillegg til fasilitering av workshops og uvurderlige rapporter og anbefalinger. ”
Takk til vår kunde Sparebanken Møre for et spennende prosjekt, og tillit til videre samarbeid!